Løpesko

Jeg har løpt igjennom mange par sko, og forsøkt flere merker og modeller. Det er fasinerende å teste ut nye sko og det virker som om utviklingen av løpesko er hot for tiden. Det er ikke lengre slik at «alle» skoene er bygd på samme lest (pun intended), med kun farger og logoer for å skille dem. Du kan nå få mer tilpassede sko og det er flere trender som kan følges (tradisjonelle sko, minimalistiske, maksimalistiske, zero drop osv). Det er ikke alltid skoene innfrir, men da er det igrunnen bare å finne ut hva det var som ikke fungerte og se etter andre sko som kanskje er bedre. Det er litt sannhet i det enkelte sier at om du skulle være heldig å finne et par som passer «perfekt», er det smart å hamstre akkurat den modellen. Av egen erfaring kan en modell det ene året passe «perfekt» for så å bli oppgradert (annet enn ny farge) det neste året og ikke passe i det hele tatt. Prøv derfor alltid skoen på mølle i butikken (Z+ i Stavanger anbefales) om det er mulig når du tester ny modell =o)

IMG_0940

For min del løper jeg 500km (logges selvfølgelig i strava.com) før skoen blir pensjonert. Enkelte sko «lever videre» som gåsko en tid. Dette er individuelt og et godt tips er å kjøpe et nytt par når det gamle begynner å nærme seg 400km. Ta det nye paret på en løpetur og kjenn etter om det er (vesentlig) forskjell fra det gamle. Kjenner du ingen forskjell kan du løpe lengre på det gamle. Kjenner du forskjell bør du bytte.


 

Disse skoene bruker jeg nå:

Saucony Kinvara 4
Denne skoen er en favoritt som jeg har fulgt siden versjon 2. Endringene siden tidligere versjoner har ikke vært vesentlige for passformen til min fot. Jeg liker hvordan skoen sitter godt rundt foten, tettere rundt helen og litt rom i tåboksen uten at det er «romslig». En tradisjonell sko i så måte men med lav dropp (4mm). Skoene kommer i en mengde forskjellige farger, men det virker som om orange er den mest vanlige å få tak i. Jeg fikk tak i en New York City edition på messen før NYC Marathon 2013 som jeg løp først 500km med for så å bruke de som sommer-sko en god stund. De holdt veldig godt, og det var først etter lang tids bruk som gåsko at de fikk slitasje i overdelen.

IMG_1082

NYC edition ble byttet ut med et par «vanlige» Kinvara før Berlin Marathon i 2014. De skoene har gitt meg pers på maraton i Berlin og Paris, pers på halvmaraton i Sandnes og på 3-sjøers, samt at jeg løp 50km på Undheim med dem. Ligger ann til at jeg må gullforgylde akkurat disse skoene =o)

Altra one²
En fantastisk god sko! Her har jeg funnet en favoritt som utfordrer Kinvara’en. Med ZeroDrop og en myk såle er det nesten som å løpe i tøfler, men med nok beskyttelse til ikke å kjenne «hver minste stein». Jeg løp bare kortere turer (10-15km) i disse i starten ettersom jeg var litt usikker på hvordan de ville holde seg på lengre (25+km) turer. Senere har jeg løpt både mye og langt på skoene og er veldig fornøyd med hvordan de kjennes. Dette har blitt en «go to» sko når jeg skal ut og kose meg. Fungerer på rolige langturer og tempo turer, og er like gode på asfalt som på grusveier. Det hender det setter seg en stein eller to i sålen, men det går stort sett greit.

IMG_1353

IMG_1355

Altra Paradigm
Jeg hadde store forventninger til denne skoen. En Hoka utfordrer med ZeroDrop og stor tåboks. Denne skoen passet imidlertid  ikke meg! Det er primært sålen som jeg synes er for stiv. Kan være det er fordi jeg ikke har nok tyngde (kremt) og at skoen vil passe bedre til litt større løpere. Det føltes som om jeg ikke fikk bøyd sålen tilstrekkelig når jeg landet, og at jeg da landet veldig flatt. Tenkte kanskje at det ville bli litt bedre etterhvert som jeg fikk «gått til» skoen. Litt bedre har det blitt (eller har jeg blitt vant med skoen?) nå som jeg har fått et par hundre kilometer på de. Men slik skal det ikke være etter min mening. Skoen skal være god på foten og kjennes bra ut fra du tar den ut av esken. Det er svært sjelden en sko blir vesentlig annerledes etter noen turer. Det hadde i grunnen vært rart om en sko skulle endre seg mye i starten. Over tid kan en sko bli utslitt, men det er noe annet. Med denne skoen fulgte jeg ikke mitt eget råd om å teste skoen på en mølle i butikk før du kjøper den, men kjøpte den på nett. Ok, det var en risiko og jeg visste det. Skoen er ikke verre enn at jeg fint løper de tilmålte 500km, men det blir ikke en ny Paradigm på meg.

IMG_1260

Saucony Hurricane 16
Etter litt trøbbel med en ankel (og to) sommeren 2014, var jeg inne hos Z+ i Stavanger og fikk anbefalt en mengdetreningssko med pronasjonsstøtte. Skoen har 8mm drop og er stor og tung i forhold til for eksempel Kinvara. Skoen gjør nok nytten sin, men det har ikke blitt den helt store favoritten. Dels er det fordi jeg heller mer mot Altra sin ZeroDrop filosofi og lette sko, enn korrigerende sko. Protection, not correction. Mest er det nok fordi jeg får vannblemme på venstre stortå av skoene. Jeg har sjekket om det er innersålen som krøller seg, eller om det er en søm som ikke er helt som den skal, uten egentlig å ha funnet ut hva det er. Det funker med sportstape, men det blir liksom litt ekstra mas før man skal ut. Jeg har bestemt meg for å løpe med dem, vannblemme eller ikke, men de blir kastet så fort jeg runder 500km.

IMG_1104

 


 

Dette er sko jeg har løpt med tidligere:

Hoka One One Clifton
Ny sko i 2014 kolleksjonen. Skal være den letteste Hoka’en til nå. Jeg har tidligere løpt i Bondi B og Stinson Tarmac, og likte disse godt. Hoka er litt uvant å løpe med, men fantastisk deilig på rolige langturer. Clifton er en rask og god sko. Spesielt i utforbakkene er Hoka gode å ha siden de demper godt selv med relativt heftig hæl landing. Jeg tenker at Clifton ikke er en typisk Hoka, samtidig som den er en Hoka. Med det mener jeg at den ser ikke så ekstrem ut som andre modeller, men følelsen av å løpe på puter er der. Clifton er likevel ikke for myk, slik at det er god respons i frasparket.

IMG_1115

Altra the Torin
Dette er første Altra sko jeg har løpt i. De skiller seg litt ut fra de mer tradisjonelle løpeskoene ved at de har en stor og romslig tåboks og helt flat såle (ZeroDrop). Torin er likevel bygget noe opp slik at du får god beskyttelse fra en litt myk såle. Oppgraderingen til Torin 1.5 skal visstnok gi en litt mer stabil sko ved at sålen er litt fastere. Jeg liker godt Altra  skoene med den store tåboksen. Løpesteget bør være midtfot eller framfor for å trives i zero drop sko, og en gradvis tilpassning er å anbefale. Leggmuskler og sener får en litt annen belastning enn med de mer tradisjonelle skoene med lav dropp. Har du et løpesteg hvor du lander på helen, bør du muligens være ekstra forsiktig med zero drop sko. Jeg gikk gradene med lavere og lavere dropp over et par år før jeg nå har endt opp med å løpe på lav dropp eller ZeroDrop sko. Altra sko er noe små i størrelsen i forhold til andre sko. Jeg har Torin i samme størrelse som andre sko og det har fungert greit, men tenker nok å gå opp en halv størrelse neste gang jeg går for Altra sko.

IMG_1001

Saucony Virrata
Dette er en null dropp sko (selvom enkelte hevder det er 1-2mm dropp pga innleggssålen) og brukt på to maraton løp. Om det var spesielt lurt skal ikke jeg hevde. Jeg kjøpte disse bare noen uker før Stavanger Marathon 2013 og falt pladask for hvordan de kjentes ut på foten. De er RASKE. Kjørte et par halvlange turer før jeg altså løp maraton i de. Var ganske gåen i leggene på slutten, men løp inn til ny PR på 3:30 (og litt). Tenkte at siden det gikk såpass fort i Stavanger, kunne de sikkert fungere i New York noen måneder sener også (og kanskje komme under 3:30?). Leggene ble ikke like ødelagt i NYC, men så gikk det også litt saktere (3:38). Det var der jeg bestemte meg for at det ikke blir Virrata på nye maraton løp (velger heller Kinvara). Virrata er derimot perfekt for intervall trening og raske (kortere) distanser. Saucony Virrata har samme passform som Kinvara, men er en litt mykere sko. Kanskje det er dette som gjør at den føles så rask ut. Svært lav dropp krever mer av leggene, og tvinger deg frem på foten.

IMG_1054

Inov-8 X-talon
For terreng løping er det Inov-8 som er mitt valg. X-talon sitter som sydd på foten og har en såle som jeg stoler på i terrenget. Skoen har ikke mye demping og kan ikke brukes på asfalt. I skogen med fine stier eller på grusveier tror jeg det finnes andre modeller eller merker som vil passe bedre. X-talon egner seg best når det er mye fjell, steiner, røtter o.l og gjerne myrete og vått terreng. Her sitter sålen som sugekopper både oppover og nedover. I 7-nutsløpet har jeg brukt X-talon de siste to gangene og har sammenlignet med andre ikke hatt noen problemer med å forsere terrenget. Der andre med tradisjonelle sko har sklidd eller måttet ta det veldig forsiktig har X-talon gitt meg et fantastisk grep.

IMG_0074

 


 

På ønskelisten:

Altra Instinct 3.0
Tenker jeg skal teste ut denne Altra modellen neste gang jeg trenger(!) nye sko. Den skal være en modell som ligger mellom One² og Torin i dempingsgraden på sålen. Med denne har jeg også testet ut alle fire modeller til Altra i nøytral sko segmentet.

 

2 tanker på “Løpesko

  1. Tilbaketråkk: …to run or not to run? | tommy50k

  2. Tilbaketråkk: Undheim Ultra 50km – i dag løp jeg 50k… | tommy50k

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s